Hikayemiz

Mino'nun Şarkısı, İngiltere'de yaşayan, kızlarını büyütürken "çocuk hakları" meselesine kafa yoran, büyüdükleri Türkiye ile çocuklarını büyüttükleri İngiltere'deki yaklaşımlar üzerine düşünen iki arkadaş Emine ve Nilüfer'in hayali olarak başladı. Kızlarının, bedensel söz haklarını okullarında şarkıyla, dansla, rengarenk oyunlarla eğlenceli bir şekilde öğrenmelerinden etkilenip "keşke Türkiye'de de yapılsa" diyerek Türkiye'deki çocuk hakları uzmanlarıyla iletişime geçtiler. Uzun bir arayış ve yolculuk sonrası yolları Efsun, Emrah, Gözde, Hatice ve Melda ile kesişti. Böylece "çocuklar için daha iyi bir dünyayı mümkün kılma" sorumluluğunu hisseden yedi kadın bir araya gelmiş oldu ve kendilerine “Mimoza Çocuk Çalışmaları Ekibi” ismini verdiler. Ekim 2020’den itibaren uzun soluklu bir yolculuğa başlayan Mimoza, o tarihten bu yana çocukların bedensel söz haklarını korumak ve geliştirmek için çalışıyor.

Mimoza; ikinci dünya savaşından sonra yeniden inşaa sürecindeki kadınların yaklaşımlarını tanımlarken atıfta bulundukları, hassasiyet, neşe, coşku, umut, direnç ve dayanışmayı temsil etmek için seçtikleri çiçek…

* Kuş çizimleri: Hatice Kapusuz

  • Melda Akbaş

    Melda uzun yıllardır çocuk hakları alanında çalışıyor. Çocuk katılımı, eğitim hakkı, çocuk ve medya, çocuklarla araştırma ve sosyal duygusal öğrenme ilgi alanları arasında. Bu konuları ebeveynlerle de konuşmayı çok seviyor. Yaşamını bir çocukla paylaşıyor. Her gün teoride bildiklerini pratiğe nasıl dökerim sorgulamasını yaşıyor; deneye-yanıla, sora-soruştura yeni yollar keşfediyor. Öğrenci olmayı özlediği için Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri’nde yüksek lisans yapıyor.

  • Nilüfer Atalay

    Nilufer sivil toplum alanına geciş yapmış bir eski bankacı. Turkiye'de özellikle çocuk hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına elinden geldiğince destek yaratmayı kendine görev bilmiş. Yüksek lisans icin uzun yıllar once İngiltere'ye göçmüş olsa da kalbi Türkiye'de. İki kız çocuğu annesi ve tüm çocuklar için daha iyi bir gelecek yaratma hayali kuruyor.

  • Gözde Durmuş

    Gözde mühendislikten çocuk çalışmaları alanına geçiş yapan, uzun yıllardır çocuk hakları alanında emek koyan biri. Çocuk hakları eğitimi, çocuk katılımı, çocuğun iyi olma hali, kapsayıcı eğitim, çocuk işçiliği konuları çalışma yaptığı alanlardan. “Yetişkincilik” ve yetişkinlerin çocuk algısı konularına ilgili ve dertli. Çocuklarla birlikte ve çocuklara yönelik düşünmeye, üretmeye ve materyaller geliştirmeye bayılıyor. Bütüncül ve çok disiplinli çocuk çalışmaları için akademide, sivil toplumda ve ilgili farklı sahalarda çabalıyor. Kültürel İncelemeler bölümünde uzun sürede tamamlayabildiği çocuk katılımı konulu yüksek lisans tezine rağmen doktoraya göz kırpıyor.

  • Hatice Kapusuz

    Çeşitli hak örgütlerinde yer alıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, ayrımcılık, gönüllü yönetimi, örgütlenme, stratejik planlama gibi alanlarda kapasite güçlendirme faaliyetlerini yürütüyor. Çocuk kitaplarının, masalların, kuşların takipçisi. Feminist Alfabe Seti’ni hazırlayanlardan, Evvel Zaman Söylenceleri bloğunun yazarı, amigurumici bir feminist. Dayanışma, toplumsal cinsiyet, bellek, barış konularına ilgili.

  • Emrah Kırımsoy

    Emrah, sosyal hizmet uzmanı. Çocukluğundan bu yana bir elin nesi var, iki elin sesi var diyerek örgütlenmeye inanıyor. Başta çocuk hakları olmak üzere insan hakları odağında sivil alanda çalışıyor. Bütüncül ve hak temelli çocuk politikası bağlamında çocuk koruma sistemi, çocuk adalet sistemi, çocuk katılımı, ağ çalışmaları, savunuculuk, çocuklarla çalışan aktörlerin güçlenmesi ve özelllikle çocuklarla sosyal hizmette "iyi uygulama" konularına kafa yoruyor. Her konuda neyi neden yapıyoruz sorusunu her daim gündem çocuk olsun diyerek temellendirmeye çalışıyor. Uzunca bir zamandır doktorasını tamamlamaya çalışıyor.

  • Emine Noyan

    Emine İstanbul’da uluslararası reklam ajanslarında kreatif direktör olarak çalıştıktan sonra 2016 yılında İngiltere’ye taşındı. Halen kendi şirketinde dijital pazarlama, web tasarımı konularında markalara hizmet veriyor. Yıllardır farklı projelerde gönüllü olarak da çalışan Emine Mino’nun Şarkısı ile çocuklara mutlu ve güvende hissedecekleri bir alan yaratmak istiyor.

  • Efsun Sertoğlu

    Efsun on yılı aşkın süredir cinsel haklar, kapsamlı cinsellik eğitimi, toplumsal cinsiyet eşitliği, ihmal, istismar ve şiddet biçimlerine karşı koruyucu-önleyici yaklaşım gibi konular odağına çalışıyor. Hak temelli, güçlendirici, kapsamlı cinsellik eğitimi içerikleri-materyalleri geliştiriyor ve bunları çok çeşitli gruplarla birlikte uyguluyor. Kapsayıcı eğitim, queer feminist pedagoji, şiddetsiz iletişim, bağ odaklı yaklaşım gibi alanlardan beslenerek kimseyi dışarıda bırakmayan, eşitlikçi, katılımcı ve barışçıl öğrenme ortamları kurgulamaya çalışıyor. Çocuk hakları ve gençlik hakları örgütleriyle ortak çalışmalar yürütüyor ve bu alanlarda savunuculuk yapıyor. Çocuk kitaplarını, renkli kalemleri, bitkileri fotoğraflamayı, kedisi Humus’u çok seviyor. Etik sebeplerle vegan bir yaşam sürüyor.

Teşekkürler

Mino'nun Şarkısı'nda emeği geçen tüm çocuklara ve yetişkinlere, müthiş seslendirmesi için Altan Kerem Atabeyoğlu’na, rengarenk animasyonu için Baran Baran’a harika müziği için Mert Tünay’a çok teşekkür ederiz.